tisdag 19 februari 2013

let's talk about...

Ljust golv

sibirisk lärk

...GOLV! Inte så hett ämne kanske, men ändå lite viktigt (eller faktiskt ganska mycket viktigt).

Det är så himla roligt att jag får frågor från er. De handlar om alltifrån färgkoder till hur jag får bort husspindlar :o) Men den frågan jag får allra mest (via bloggen och Styleroom) handlar om vårt golv. Så, låt oss prata lite golv...

Vi har samma golv i hela huset (ja, bortsett från hall, badrum och tvättstuga förstås, där vi har klinker). Nåväl, det är ett parkettgolv som heter Lärk Arctic Country från Timberwise. Det är enstavigt, borstat och rustikt med mycket kvistar. Det vi gillar är att lärken är ett hårt träslag med ett utseende som påminner lite om furu (som istället är väldigt mjukt). När vi fick golvet levererat var vi dock inte helt nöjda med nyansen, utan ville ha det LJUSARE. Jag behandlade golvet med ett lager vit dekorvax samt två lager hårdvaxolja från Osmo. Det luktade ganska starkt och jag var lite mör i kroppen efter att ha vaxat en sisådär hundra kvadratmeter (gånger tre), men resultatet blev bra och vi valde att behandla bänskskivorna i köket med samma produkt.

Skulle jag välja golv idag skulle det fortfarande ha en rustik känsla, men ev. gå i ännu vitare nyans eller varför inte grått...? Tur att jag slipper göra ett sånt val nu ;o)

Kram på er!
Lina

4 kommentarer:

 1. Bra där ;)
  Snyggt, vi behandlade också vårt med samma ( men har ju furu, mjukt och numera sönder " raceat" av katter). Vi borde köra ny behandling... Men hua, det är ett jobb utan dess like ;)
  Vet du om det funkar att ta även vita färgen och bättra på, utan att slipa....!?
  Kram Mia ( men lika bra att vänta ut Melkers bil race först kanske)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej raring!
   Tyvärr går det inte att bättra på med dekorvaxen, utan det måste slipas. Det gäller att underhålla golvet med hårdvaxolja innan man nöter på dekorvaxen. Men på vissa ställen är det knepigt att hinna med (som under stolar som flyttas hundra gånger om dagen)... Det är nog klokt att låta lillprinsen slita på golvet. Ert golv är ju charmigt som det är!
   Kramar

   Radera
 2. Härligt!!
  Jättevackert golv och vilket jobb du gjorde..
  Vi renoverar ett gammalt hus och byter allt golv på bottenplan. Vi har inte bytt överallt än, då rummen måste gås igenom först. Men vissa delar har fått det nya golvet, som det nya köket och vår nybyggda glasveranda.
  Vi valde ett vitbetsat ekgolv från Kährs (vi bor ju i Småland;) det är enstavigt och heter något med snö...
  Vi är supernöjda och beställde till hela nedervåningen när vi ändå höll på;-)
  Oj, lång utläggning om vårt golv *fniss*
  Ha en fin onsdag!
  Kram Anna
  Ps:har du anmält dig till stora bloggdagen i Sth den 4 maj? Eller är det svårt då du har en liten kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! ;o)
   Älskar Kährs golv, de har så mycket snyggt och superkvalitet! Skulle jag välja idag skulle det bli ett golv från dem.
   Jag ska kika in hos dig igen. Såg massa fint!
   Stora bloggdagen... det måste jag kolla upp :o)
   Må så gott!!
   Kramar Lina

   Radera