torsdag 5 april 2018

Kap Verde


Från vinterns kyla och mörker till ljuset och värmen...

Från välbärgat till fattigt...

Från vardagens stress till NO STRESS...


Från smutsiga, dova färger...


...till starka, glada färger!

Från guppiga grusvägar hemma till guppiga ökenvägar

Från skidåkning till sandsurfing

Från åkermark till böljande hav

Från ett trähus till ett sandslott

Som utlovat, här kommer min reseberättelse från Kap Verde. Kontraster måste vara ordet som beskriver resan bäst. Att åka från ett molnigt och ruggigt Sverige och lyfta upp över molnen (och äntligen se den efterlängtade solen!) för att nio timmar senare landa i den varma öknen på ön Boa Vista (en mellanlandning på Gran Canaria hann vi också med). Från stress till NO STRESS, vilket faktiskt är landets motto. Det var riktigt skönt att koppla bort hjärnkontoret i en vecka. Oftast reser vi reguljärt, men den här gången blev det charter med Tui (ni vet, allt är så uppstyrt att man knappt behöver tänka själv). Äta, sola, bada, vila. Repeat. Allt är fixat.

Vi hade läst både ris och ros om resmålet, men chansade. Hotellet? RIU Karamboa är ett stort, fint och fräscht hotell som ser ut som ett sandslott, precis vid havet. Det ligger fem minuter från flygplatsen, men vi stördes inte en sekund av flyget. Tips till den som vill åka till samma hotell - välj bort charterbussen till/från hotellet som kostar 200 kr/p och välj en taxi istället. Det är bara att haffa en utanför flygplatsen och vara framme och incheckad på hotellet innan busslasten kommer. Vi fem personer betalade totalt 160 kr istället för tusenlappen! De slantarna kunde vi lägga på annat. Såsom utflykter. Vi åkte på två av TUI's tripper. Grabbarna tog en två timmars fyrhjulingstur som fick betyget okej (troligen en större upplevelse för den som inte kört tidigare, då det var tämligen lugnt tempo med slitna maskiner). Hela gänget åkte sedan på en halvdagsutflykt och besökte då olika byar, fick sandsurfa i öknen och bada i havet. Tummen upp! Och så tog vi en egen tripp med taxi till huvudstaden Sal Rei. Vi strosade längs stranden och in i staden bland de färglösa respektive färgglada gränderna. Där fanns väldigt vänliga människor (som såklart ville sälja massa fint hantverk i form av tavlor, smycken och stenar). 

Blåsten då? Ja, det blåser konstant på Kap Verde och sandkornen blästrar vaderna en smula när man promenerar på stranden, men inte värre än så. Leta upp en plats i lä så är det bara att njuta! Något att se? Kanske bara öken och hav? Jaha, tänkte jag och lämnade systemkameran hemma. Gaah! Det fanns ju huuuuur mycket vackert som helst att se (kanske lika bäst att kameran förblev hemma förresten, annars hade jag troligen fortfarande smugit omkring i gränderna och fotat varenda gammal stackare till dörr)! Men maten? Hotellet ordnade mat och dryck på längden och tvären, i stort sett dygnet runt. Vill man kan man äta ihjäl sig, men det verkar dumt. Det fanns något för alla smaker, men ja - det serverades nästan samma maträtter varje dag (och vi med matallergier hade ju då betydligt mindre valmöjligheter), men nej, hungriga var vi knappast.

Summa summarum. Vi är jättenöjda med resan och kan tänka oss att åka tillbaka, men då till en annan ö för att se lite annat.

Kram Lina
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar